شرکت در آزمون آنلاین علوم و فنون ادبی 3 - درس 1: تاریخ ادبیات قرنهای دوازدهم و سیزدهم (دورهی بازگشت و بیداری) | آزمون شماره 578
1-
مهمترین دستاورد سعی و کوشش انجمن مشتاق، کدام است؟
2-
عبارت زیر از منشأت قائم مقام فراهانی انتخاب شده است. کدام ویژگی سبک شخصی قائم مقام که در نثر دورههای قبل از او دیده نمی شود، در این عبارت وجود دارد؟
«این ها همه شوخی قلم است. فکر عطایای شیخ باید کرد که مرد جلیل است و عازم اردبیل شده، و از آنجا به مقصد اصلی یعنی خدمت ابوالاتقیاء میرود و ذکر عطیهٔ شما را میکند و یکی از ده میگوید، اگر از سرکار نوّاب والا میگیرید، مختارید و اگر از خود میدهید، مختارید و اگر از عمرو و زید میگیرید، مختارید. والسّلام.»
3-
با توجه به توضیحات زیر، در کدام گزینه به ترتیب به معرفی (دهخدا، عارف قزوینی، ایرج میرزا، قائم مقام فراهانی، بهار، ادیبالممالک فراهانی) پرداخته شده است؟
الف) علاوه بر تحقیق و تدریس در دانشگاه در حوزهی سیاست و روزنامهنویسی نیز فعالیت داشت. او در سبک خراسانی با زبانی حماسی شعر میسرود.
ب) او با تغییر سبک نگارش، تکلف در نثر را از بین برد و مسائل عصر را با کاربرد زبان و اصطلاحات رایج و آمیخته به شعر و ضربالمثلهای لطیف به سبک گلستان سعدی نوشت.
ج) شاعر وطنی و از موسیقیدانان بزرگ عهد مشروطیت بود. عرصهی هنری وی تصنیفها و ترانههای میهنی بود که در آزادیخواهی نقش بسیار مؤثری داشت.
د) سردبیری روزنامهی مجلس را برعهده داشت و دیوان او شامل قصاید، ترجیعبندها و مسمطهایی است که بسیاری از حوادث و اوضاع آن روزگار را بیان میکند.
هـ) از شعرهای غربی، ترجمههایی منظوم پدید آورده است که در نوع خود ابتکاری محسوب میشود. در طنز و هجو هزل چیرهدست بود.
و) از پیشگامان نثر جدید فارسی است، شعر هم میسرود. او در رواج نثر ساده و عامیانه، نقش مؤثری داشت.
4-
عبارت زیر متنی روزنامهای مربوط به دوره مشروطه است. تأثیر کدام نویسنده و در چه حوزهای، در آن مشهود است؟
«تمام طبقات مردم رنج برند بهاستثنای سه طبقه: اول دزدان، یعنی کسانی که به جبر و قهر و غلبه بدون هیچ قانونی، تحصیل مال و معیشت میکنند، چه در کوه باشند چه در صحرا، چه در ساحل چه در دریا، چه در شهر چه در دهات و چه در خانه چه در قصر، دویم کسانی که به حقوق حقّهٔ خود قانع نیستند و حقوق دیگران را هم به هزاران حیلهٔ شرعی و عرفی ضمیمهٔ حقوق خود نموده و میبلعند ...!
سیم تنبلان و بیهنران و مفتخوران، که چشمشان به دست این و آن، عیششان بر سر سفرهٔ فلان و بهمان است.»
5-
بیت زیر در ستایش چه کسی است و سروده کیست؟
«فخر دو جهان خواجه فرخ رخ اسعد / مولای زمان مهتر صاحبدل امجد»