شرکت در آزمون آنلاین علوم و فنون ادبی 3 - درس 1: تاریخ ادبیات قرنهای دوازدهم و سیزدهم (دورهی بازگشت و بیداری) | آزمون شماره 1022
1-
عبارت زیر معرّف کدام شخصیّت ادبی است؟
«او توانست به خاطر شعرهای ساده و عامیانهاش در میان مردم جایگاه مناسبی پیدا کند. شعرهای او که به زبان ساده و طنزآمیز در راه مبارزه با استبداد و عشق به وطن به چاپ میرسید، در بیداری مردم بسیار مؤثّر بود.»
2-
همهٔ موارد زیر اهداف فکری ادبیات عصر بیداری است بجز:
3-
شمس و طغرا اثر کیست؟
4-
اطّلاعات ادبی چند گزینه، نادرست است؟
الف) نسیم شمال با شعرهای ساده و عامیانهاش در میان مردم جایگاه مناسبی پیدا کرد. شعرهای او به زبان ساده و طنزآمیز در راه مبارزه با استبداد و عشق به وطن بود و در بیداری مردم بسیار مؤثر بود.
ب) عارف قزوینی شاعر وطنی است و عرصهی هنری وی تصنیفها و ترانههای وطنیای بود که در برانگیختن مردم و آزادیخواهی نقش بسیار مؤثری داشت. شعر او ساده و دور از پیچیدگی بود.
پ) شاعران دورهی بازگشت باعث نوآوری و تکامل قابل توجهّی در شعر فارسی شدند و توانستند زبان شعر را از آنحالت سستی که در اواخر سبک هندی در شعر به وجود آمده بود، نجات بخشند.
ت) شاعران دورهی بازگشت، بیشتر به واقعیّت بیرونی نظر داشتند و مفاهیم ذهنی آنان از قلمرو تعالیم کلّی اخلاقی فراتر نمیرفت. آوردن ترکیبهای تازه، استعارههای دلپذیر، تشبیهات گوناگون و بهکارگیری انواع توصیف از خصیصههای دیگر شعر این دوره است.
ث) شعر مدحی یا مدیحهسرایی نیز که از آغاز ادب فارسی به پیروی از شعر عربی معمول گشت با شاعران بزرگ درباری و مدح پادشاهان و رجال دربار جایگاه خود را پیدا کرد.
ج) ایرج میرزا در بهکارگیری تعبیرات عامیانه و آفریدن اشعار ساده و روان مهارت بسیار داشت. در طنز، هجو و هزل چیرهدست بود و در ردیف شاعران آزادیخواه مشروطه قرار گرفت.
5-
علّامه علیاکبر دهخدا در رواج کدام سبک نثر که بعدها در داستانهای محمدعلی جمالزاده و صادق هدایت به کار رفت، نقش مؤثری داشت؟