پایه تحصیلی
رشته تحصیلی
درس
سرفصل
نوع فایل
نوع سوالات

شرکت در آزمون آنلاین علوم و فنون ادبی 3 - درس 1: تاریخ ادبیات قرن‌های دوازدهم و سیزدهم (دوره‌ی بازگشت و بیداری) | آزمون شماره 768

1-

عبارت زیر معرّف کدام شاعر عصر بیداری است؟

«شعر او از زندگی سیاسی‌اش جدا نبود و دیوان او شامل قصاید، ترجیع‌بندها و مسمّط‌هایی است که بسیاری از حوادث و اوضاع آن روزگار را بیان می‌کنند.»

2-

ترجمه کتابهای غربی در زمان کدام پادشاه آغاز شد و مهمترین عامل آن چه بود؟

3-

چند مورد از گزاره های زیر دربارۀ نثر دورۀ بیداری درست است؟

الف) در سال های اول مشروطه بیشتر نویسندگان مطالب خود را در قالب مقاله در روزنامه ها منتشر می کردند.

ب) در عصر مشروطه بیشترین رویکرد نویسندگان به رمان های عاشقانه بود.

پ) میرزا آقا تبریزی اولین کسی بود که در ایران به نوشتن نمایش نامۀ فارسی پرداخت.

ت) ترجمۀ آثار اروپایی در ایران با ایجاد چاپ خانه در زمان مظفرالدّین شاه آغاز شد.

ث) تحقیقات ادبی و تاریخی در محدودۀ تاریخی مشروطه جاذبه ای نداشت.

4-

شاعران دورۀ بازگشت به‌سبب فقر فرهنگی جامعه و سستی و رخوت حاکم بر ادبیات، به پیروی از ........ پرداختند و در سطوح زبانی، ادبی و فکری سبک .... و ..... را مورد توجه قرار دادند. 

5-

اطّلاعات ادبی چند گزینه، نادرست است؟
الف) نسیم شمال با شعرهای ساده و عامیانهاش در میان مردم جایگاه مناسبی پیدا کرد. شعرهای او به زبان ساده و طنزآمیز در راه مبارزه با استبداد و عشق به وطن بود و در بیداری مردم بسیار مؤثر بود.
ب) عارف قزوینی شاعر وطنی است و عرصهی هنری وی تصنیفها و ترانههای وطنیای بود که در برانگیختن مردم و آزادیخواهی نقش بسیار مؤثری داشت. شعر او ساده و دور از پیچیدگی بود.
پ) شاعران دورهی بازگشت باعث نوآوری و تکامل قابل توجهّی در شعر فارسی شدند و توانستند زبان شعر را از آنحالت سستی که در اواخر سبک هندی در شعر به وجود آمده بود، نجات بخشند.
ت) شاعران دورهی بازگشت، بیشتر به واقعیّت بیرونی نظر داشتند و مفاهیم ذهنی آنان از قلمرو تعالیم کلّی اخلاقی فراتر نمیرفت. آوردن ترکیبهای تازه، استعارههای دلپذیر، تشبیهات گوناگون و بهکارگیری انواع توصیف از خصیصههای دیگر شعر این دوره است.
ث) شعر مدحی یا مدیحهسرایی نیز که از آغاز ادب فارسی به پیروی از شعر عربی معمول گشت با شاعران بزرگ درباری و مدح پادشاهان و رجال دربار جایگاه خود را پیدا کرد.
ج) ایرج میرزا در بهکارگیری تعبیرات عامیانه و آفریدن اشعار ساده و روان مهارت بسیار داشت. در طنز، هجو و هزل چیرهدست بود و در ردیف شاعران آزادیخواه مشروطه قرار گرفت.

جست و جو
پایه تحصیلی
رشته تحصیلی
درس
سرفصل
نوع فایل
نوع سوالات